Chovatelia rýb sa môžu uchádzať o podporu ešte do konca mája

07.03.2014 Bratislava

Bratislava 6. marca (TASR) – Chovatelia rýb môžu ešte do konca mája predkladať na Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA) žiadosti o nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Rybné hospodárstvo. Podporuje sa tak chov rýb s cieľom dodať na trh kvalitné mäso.

Slovenský rybársky zväz vďaka podpore z eurofondov zmodernizoval niektoré zo 14 rybochovných zariadení. "Obnovili sme technológiu spracovania len v niektorých z nich, najmä tam, kde sme pozemky už vykúpili," priblížil pre TASR predseda zväzu Ferdinand Baláž.

Zväz ďalej modernizoval liahne, vybavenie, nakúpil špecializované autá na prepravu rýb, odbahnil rybníky. Takto postupne môžu podľa predsedu chovatelia uspieť v konkurencii na trhu v rámci Európskej únie (EÚ).

Žiadosti o prostriedky z PPA predchádzalo množstvo krokov, ktoré museli absolvovať. "Na výstavbu rybníka bolo potrebné odkúpiť alebo prenajať pozemky, dať si vypracovať projekt, vybaviť stavebné povolenie a až potom bolo možné podať kompletnú žiadosť na PPA," popísal Baláž.

Podpora je určená na rozšírenie, rekonštrukciu, technické vybavenie a modernizáciu existujúcich produkčných zariadení, tiež na odbahňovanie rybničných plôch. Podporované sú aj malé predajne na úpravu a priamy predaj produktov akvakultúry. Na poslednú výzvu bolo vyčlenených 600.000 eur, z čoho chovateľ môže dostať minimálne 5000 a maximálne 500.000 eur. Ďalších celkom 500.000 eur je určených na spracovanie a uvádzanie produktov na trh, jeden projekt je podporený minimálnou sumou 10.000 eur.

Podporiť možno projekty mikropodnikov a malých podnikov, ktoré z celkových oprávnených výdavkov môžu dostať 45 % z eurofondov, 15% zo štátneho rozpočtu a zvyšok musia pokryť zo súkromných zdrojov. Stredné podniky môžu dostať maximálne 37,5 % z eurofondov a 12,5 % zo štátneho rozpočtu.
 

Vyberte región